`EVOO za uporabu u kozmetici dobiva poreznu olakšicu u Italiji - Olive Oil Times

EVOO za uporabu u kozmetici dobiva poreznu olakšicu u Italiji

15. rujna 2021
Paolo DeAndreis

Najnovije vijesti

Talijanska agencija za prihode donijela je odluku da ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se koristi u kozmetici ima pravo na isti porez na dodanu vrijednost (PDV) kao i ekstra djevičansko maslinovo ulje namijenjeno prehrani ljudi.

U Italiji se na biljna ulja, djevičanska i ekstra djevičanska maslinova ulja namijenjena prehrani ljudi plaća PDV od četiri posto. U međuvremenu, PDV od 10 posto primjenjuje se na rafinirana maslinova ulja i svako biljno ili sjemensko ulje namijenjeno za druge namjene, poput biogoriva, kozmetike ili drugih industrijskih proizvoda.

Objava agencije Agenzia delle Entrate uslijedila je nakon što je jedna marketinška tvrtka zatražila od agencije da potvrdi po kojem PDV -u se njezino ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje mora prodati za uporabu u kozmetici.

Vidi također: Talijanski maslinari trpe dugo sušno ljeto, šumske požare

Agencija je pak objavila službeno tumačenje trenutnih pravila. Rečeno je da se režim od četiri posto pripisuje samo onim maslinovim uljima koja proizlaze iz jednostavnog prešanja maslina, bez ikakvih dodataka.

Agencija je precizirala da je transformacija tih maslina â € <"neće uzrokovati nikakvu promjenu ”nastalog ulja, i â € <"masline neće proći nikakav drugačiji postupak od pranja, pretakanja, centrifugiranja i filtriranja. "

Dobiveno maslinovo ulje također se mora pridržavati kemijskih i organoleptičkih parametara koji definiraju ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje, prema Europskoj uniji propis.

Konkretno, maslinova ulja â € <"dobivenih otapalima, kemijskim ili biokemijskim dodacima ili kemijskim reakcijama kondenzacije, ili su isključena miješana ulja različite prirode. ” Za ova rafinirana maslinova ulja PDV ostaje 10 posto.

Agencija je također naglasila kako se pravilo četiri posto primjenjuje na druga biljna ulja namijenjena prehrani ljudi ili životinja, uključujući sirova biljna ulja namijenjena rafiniranju za proizvodnju hrane.

Isključivo u slučaju maslinovog ulja, napisala je agencija, pravilo ne traži da proizvod bude izričito namijenjen za konzumaciju.

Upotreba visokokvalitetnog maslinovog ulja u kozmetičkoj industriji ne bi trebala iznenaditi, s obzirom na to da je maslinovo ulje bilo koristi se za njegu kože tisućljećima.

Unguenti i kozmetika na bazi maslinovog ulja pronađeni su u 5,000 godina starim grobnicama u Egiptu, gdje su korišteni za očuvanje mumija. I grčki i rimski kupači koristili su maslinovo ulje za čišćenje.

Nadalje, sapun od maslinovog ulja bio je proizveden na Levantu više od 1,000 godina. Do četrnaestog stoljeća maslinovo ulje također je odigralo kritičnu ulogu u srednjovjekovnim tvornicama sapuna u Veneciji i Marseilleu.

U svijetu se maslinovo ulje koristi za čišćenje, pomlađivanje i zacjeljivanje oštećene kože te se nanosi kao hidratantna krema i sredstvo za uklanjanje šminke.





Oglas

Povezane vijesti

Povratne informacije / prijedlozi