Τα γεγονότα για το ελαιόλαδο και τη φροντίδα του δέρματος

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ελαιόλαδο για κάθε είδους φροντίδα του δέρματος για χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό.
Σεπτέμβριος 3, 2020
Ντάνιελ Ντόουσον

Πρόσφατες Ειδήσεις

Το ελαιόλαδο έχει χρησιμοποιηθεί στη φροντίδα του δέρματος εδώ και χιλιετίες και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στοιχείο σε σαπούνια και άλλα προϊόντα ομορφιάς.

Τα unguents και τα καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο έχουν βρεθεί σε τάφους 5,000 ετών στην Αίγυπτο, όπου χρησιμοποιήθηκαν για τη συντήρηση μούμιας.

Στα δημόσια λουτρά της Αρχαίας Ελλάδας, οι λουόμενοι αφαιρούσαν το δέρμα τους με ελαιόλαδο πριν χρησιμοποιήσουν μια λεπτή μεταλλική λεπίδα για να απομακρύνουν το μείγμα λαδιού, βρωμιάς και ιδρώτα. Οι Ρωμαίοι θα υιοθετούσαν αργότερα την πρακτική στα λουτρά τους.

Δείτε επίσης: Βασικά στοιχεία για το ελαιόλαδο

Το σαπούνι με ελαιόλαδο ήταν παράγεται στο Levant για περισσότερα από 1,000 χρόνια και μέχρι τον -ο αιώνα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στα μεσαιωνικά εργοστάσια παραγωγής σαπουνιών της Βενετίας και της Μασσαλίας.

Ωστόσο, δεν δημιουργείται εξίσου κάθε ελαιόλαδο και όλο το δέρμα είναι διαφορετικό. Επομένως, πότε και πώς να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο ως καθαριστικό, η λοσιόν ή η ενυδατική κρέμα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Η ποιότητα έχει σημασία.
Βρείτε τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο κοντά σας.

Ελαιόλαδο για καθαρισμό

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι έχει διάφορα αντιμυκητιασικά και αντιβακτηριακές ιδιότητες, και είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά. Αυτός ο συνδυασμός καθιστά υψηλής ποιότητας EVOOs το τέλειο συστατικό για σαπούνι.

Ντουζίνες φαινολικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και πολλά από αυτά έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τις δερματικές λοιμώξεις.

Υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε - ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - σκοτώνει ακόμη και τα βακτήρια που προκαλούν ακμή, έκζεμα και ψωρίαση.

Ωστόσο, η εφαρμογή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου απευθείας στο δέρμα σας σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει πιο φαγητό φαινόμενο - φράξιμο των πόρων και ακόμη και πρόκληση ακμής. Ως αποτέλεσμα, οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή ακατέργαστου EVOO στο δέρμα με ένα σταγονόμετρο πριν το μασάζ απαλά.

Το ελαιόλαδο αναζωογονεί και θεραπεύει το κατεστραμμένο δέρμα

Μακριά από τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχουν μια σειρά από άλλα οφέλη.

Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στην προστασία του δέρματος από το υπεριώδες φως. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ακόμη και ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί αντιστρέψτε μερικές από τις ζημιές προκαλείται από υπεριώδη ακτινοβολία.

Δείτε επίσης: Ειδήσεις υγείας

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην παγίδευση των ελεύθερων ριζών και την αποτροπή τους από την καταστροφή του δέρματος. Μαζί με τη διατήρηση του δέρματος πιο υγιές, αυτό βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων της γήρανσης επίσης.

Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επούλωση του κατεστραμμένου ιστού του δέρματος. Παρόλο που ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι το EVOO είναι πιο αποτελεσματικό στην επίτευξη αυτού όταν καταναλώνεται σε αντίθεση με τη χρήση τοπικά.

Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει θεραπεύει τον καμένο ιστό του δέρματος. Ωστόσο, οι δερματολόγοι προειδοποιούν να μην εφαρμόσουν το EVOO σε εγκαύματα τοπικά.

Ελαιόλαδο ως ενυδατική κρέμα

Μαζί με τη συσκευασία γεμάτη αντιβακτηριακές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες φιλικές προς το δέρμα, το ελαιόλαδο είναι επίσης μαλακτικό, το οποίο το καθιστά εξαιρετικό ενυδατικό.

Όταν το ανώτερο στρώμα του δέρματος δεν περιέχει αρκετό νερό, τα κύτταρα του δέρματος γίνονται νιφάδες και μπορούν να πέσουν ή να σπάσουν. Αυτό αφήνει κενά μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, τα οποία μπορεί να επιτρέψουν τη συσσώρευση βρωμιάς και βακτηρίων.

Τα μαλακτικά γεμίζουν αυτά τα κενά με λιπίδια, σφραγίζοντας τα στα βακτήρια και ανακουφίζοντας τον ερεθισμό που σχετίζεται με ξηρό και νιφάδες δέρμα.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, όπως και πολλά άλλα μαλακτικά, είναι επίσης αποφρακτικό, που σημαίνει ότι παγιδεύει νερό κάτω από ένα λεπτό λιπαρό φιλμ.

Οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου - ή κρέμες που ενσωματώνουν το EVOO - ενώ το δέρμα είναι ακόμη υγρό για να παγιδεύσει το νερό μέσα στα κύτταρα.

Ωστόσο, πάρα πολύ ελαιόλαδο μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σπυράκια, ακμή και ερεθισμό του δέρματος. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε λίγο (περίπου το μέγεθος μιας δεκάρας) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σκουπίστε την περίσσεια με μια πετσέτα ή πανί.

Ελαιόλαδο για το πρόσωπο

Ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμεύει ως αποτελεσματική ενυδατική κρέμα και τέλειο συστατικό για σαπούνι ή λοσιόν, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο, όχι τόσο ελεύθερα όσο αλλού στο σώμα.

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι ως αφαίρεση μακιγιάζ. Αντί να χρησιμοποιεί ένα σκληρό τονωτικό για να αφαιρέσει το μακιγιάζ, το οποίο μπορεί να στεγνώσει ή να βλάψει το δέρμα, το ελαιόλαδο λειτουργεί καλά για να διαλύσει τις κηρώδεις ουσίες που κάνουν το eyeliner ή τη μάσκαρα αδιάβροχο.

Ενώ το EVOO δεν μπορεί να αφαιρέσει πλήρως το μακιγιάζ, είναι ένα πρώτο καλό βήμα για να το αφαιρέσετε από το δέρμα. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του σκουαλενίου, μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του ευαίσθητου δέρματος γύρω από τα μάτια και στην ανακούφιση κάποιου από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί ρυτίδες.

Ωστόσο, το πρόσωπο είναι πιο ευαίσθητο από ό, τι αλλού στο σώμα και το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό. Για άτομα με πιο λιπαρό δέρμα, το ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Αντ 'αυτού, μπορεί να είναι καλύτερο να αγοράσετε κρέμες προσώπου που ενσωματώνουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως συστατικό.

Αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου

Ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο στη φροντίδα του δέρματος, ένα πράγμα παραμένει σταθερό - μόνο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παρέχει τα προαναφερθέντα οφέλη. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο έχει πολύ λιγότερα αντιοξειδωτικά και φαινολικές ενώσεις.

Ο ανιχνευτής λιανικής στον επίσημο δείκτη των καλύτερων ελαιολάδων στον κόσμο το καθιστά εύκολο να το βρείτε βραβευμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα κοντά σας ή μέσω διαδικτυακών εμπόρων λιανικής.





Προτείνετε μια τροποποίηση

Σχετικές ειδήσεις

Σχόλια / Προτάσεις